
Ce să faci când ai un atac de panică?
Respirație rapidă, transpirație, tremor, senzație de sufocare sau palpitații – sunt doar câteva dintre semnele atacului de panică. În timpul acestuia experimentezi emoții copleșitoare de teamă și neputință față de un pericol inexistent. Atacul de panică apare în situații de stres intens sau anxietate. Acesta durează, de obicei, între 5 și 20 de minute, dar simptomele pot persista până la o oră. În cazul în care apare în mod repetat, s-ar putea să te confrunți cu o tulburare de panică.
Ce trebuie să faci când ai un atac de panică?
- Conștientizează faptul că ai un atac de panică
Este important să înțelegi ce ți se întâmplă. Încearcă să te gândești că atacul de panică este temporar și că va trece imediat ce te vei calma.
Odată ce vei conștientiza atacul de panică, îți va fi mai ușor să te concentrezi pe tehnicile de relaxare și depășirea situației dificile.
- Respiră profund
Controlarea respirației reduce simptomele de panică. Concentrarea asupra respirației te poate ajuta să te calmezi și să îți revii. Numără până la 4. Când inspiri, ține aerul în plămâni o secundă, apoi expiră, numărând iar până la 4. Astfel, scapi mai rapid de atacurile de panică și de anxietate.
Te confrunți cu atacuri de panică? Apelează la un specialist! Gratuit. Confidențial. Aproape.
- Închide ochii
Dacă te afli într-un mediu stresant, atacul de panică poate fi alimentat de numeroși stimuli care te înconjoară.
De aceea este bine să închizi ochii pentru câteva minute și să te detașezi de tot ce se află în jurul tău. Această metodă blochează factorii de risc și te ajută să te concentrezi asupra respirației.
- Folosește tehnici de relaxare musculară
Relaxarea musculară poate induce o stare de calm fizic și psihic. Concentrează-te asupra unui grup de mușchi, cum ar fi cel al brațului drept. Strânge pumnul, menține încordarea 5-8 secunde, apoi relaxează musculatura și repetă exercițiul. Practică această tehnică cu toate grupurile de mușchi, pentru a-ți relaxa corpul integral și a avea o stare de bine.
- Începe activități ușoare
Activitățile plăcute îți pot îmbunătăți starea de spirit instant. Mergi pe jos, fă o scurtă plimbare sau bea un ceai cald de mușețel, pentru a te calma. Astfel, poți îndepărta stările stresante, inclusiv atacul de panică.
Pentru a reduce apariția atacurilor de panică este important să eviți substanțele care pot agrava simptomele, precum cofeina și alcoolul, să te odihnești suficient, să faci mișcare în mod regulat și să practici tehnici de relaxare la finalul unei zile stresante.