Cum poți scăpa de senzația de singurătate?

Cum poți scăpa de senzația de singurătate?

Sentimentul de nostalgie pentru vremurile de dinaintea pandemiei, pentru petrecerile cu sute de invitați și evenimentele grandioase poate agrava senzația de singurătate. Această stare te poate stoarce emoțional, astfel viața părându-ți sumbră și lipsită de sens. De asemenea, îți poate provoca dureri fizice, insomnie și un sistem imunitar slăbit. Pentru a scăpa de sentimentul de singurătate, chiar și atunci când casa este plină, ține cont de următoarele recomandări:

Ieși afară din casă

Schimbarea mediului îți distrage atenția și îți amintește că nu ești singur pe lume. De aceea, e bine să ieși afară și să te bucuri de tot ceea ce te înconjoară. Ieși la o plimbare în parc, pentru a admira natura, a asculta păsările și a-ți ameliora starea de spirit. De asemenea, poți ieși uneori să lucrezi într-o cafenea sau să te bucuri de un brunch cu prietenii. 

Totodată, ieșirile te pot stoarce de energie, iar acest fapt te va determina să te bucuri de un somn de calitate și o stare emoțională mai bună, atunci când te vei odihni.

Vorbește despre sentimentele tale

Când nu sunt recunoscute, emoțiile tind să se adune și să se intensifice. De aceea, e important să spui celor dragi ceea ce simți. Astfel, poți explora stările pe care le ai și să diminuezi din puterea lor de a provoca suferință. Exprimarea emoțiilor neplăcute sau nedorite poate fi la început dificilă, de aceea poți începe un jurnal, unde să înveți să împărtășești ceea ce simți și să faci din exprimarea emoțiilor o normalitate. Astfel, te vei conecta mai mult cu cei dragi și vei depăși mai ușor singurătatea. 

Ai un sentiment de singurătate? Apelează la un specialist! Gratuit. Confidențial. Aproape.

Ia o pauză de la rețelele sociale

Deși rețelele sociale sunt o modalitate simplă de a păstra conexiunea cu cei apropiați, totuși, acestea pot intensifica sentimentul de singurătate. Faptul că oamenii postează doar situațiile plăcute îți dă senzația că toți își petrec timpul în cuplu sau alături de familie, că se duc des în vacanțe exotice sau că mănâncă doar în localuri drăguțe. Simți că rețelele de socializare îți afectează starea de spirit? Ia o pauză sau redu timpul pe care îl petreci în mediul virtual, pentru a explora mai mult viața reală. 

Fă lucruri pe care le preferi

Rutina zilnică, job-ul solicitant sau responsabilitățile familiale te pot îndepărta de pasiunile tale. La un moment dat, ajungi să faci o mulțime de lucruri pentru cei din jur și mai puține pentru tine. Indiferent de activitățile pe care le ai, trebuie să acorzi timp zilnic pentru ceea ce-ți place. Descoperă activitățile care te relaxează și continuă să le faci cu regularitate. De exemplu, poți începe să citești mai des, să urmărești filme, să practici yoga sau să joci fotbal. Pasiunile îți asigură o stare de bine și te pot conecta mai ușor cu cei din jur. 

Iar dacă observi că cineva drag are semne îngrijorătoare, recomandă-i să apeleze la un specialist! Gratuit. Confidențial. Aproape.