Gestionarea banilor: recomandări pentru a evita grijile financiare

Gestionarea banilor: recomandări pentru a evita grijile financiare

Pandemia de COVID-19 a generat o mulțime de incertitudini. 

Mulți oameni au rămas fără un loc de muncă, au avut dificultăți financiare sau și-au pierdut siguranța în ziua de mâine. Grijile legate de bani afectează sănătatea mintală și starea de bine, provocând stres, anxietate sau chiar depresie. Pentru a preveni aceste stări, dar și a avea mai mult control asupra banilor, trebuie să ții cont de câteva recomandări utile:

  1. Stabilește obiective

Vrei să faci o investiție imobiliară, să mergi într-o vacanță sau să procuri o mașină? Stabilește-ți obiective pe termen lung. Cu cât îți va fi mai clar ce îți dorești, cu atât va fi mai ușor să întreprinzi acțiuni pentru atingerea obiectivelor tale. De asemenea, e important să îți prioritizezi dorințele și să analizezi cât de reale sunt în raport cu câștigurile financiare. Nu îți stabili obiective irealizabile, pentru că ai putea să rămâi dezamăgit sau să capeți datorii inutile. 

Te confrunți cu stresul și ai îngrijorări financiare?

  1. Creează un buget

Elaborarea unui buget este un prim-pas în gestionarea banilor. Creează-l pe hârtie sau apelează la aplicațiile existente, pentru a planifica și a duce evidența banilor. De asemenea, e important să împarți cheltuielile pe categorii și să planifici cu exactitate necesitățile financiare pentru următoarea perioadă. Asta te va ajuta să gestionezi banii și să te abții de la cheltuieli inutile. Stabilește o zi în săptămână în care să analizezi și să revizuiești bugetul. Astfel, vei deține controlul asupra banilor și vei evita îngrijorările financiare constante. 

  1. Plătește datorita la timp

Fie că ai o rată la bancă sau pur și simplu ai împrumutat o sumă de bani pentru cheltuieli personale, este important să elimini datoriile cât mai curând. Stabilește un plan pentru achitarea treptată a datoriilor și ai grijă să nu creezi altele noi. Asta te va ajuta să-ți atingi obiectivele mai ușor și să obții lucurile pe care ți le dorești. Astfel, vei putea să evoluezi mai rapid și să ai mai multe satisfacții financiare și personale. 

  1. Ține un „cont” de economii

Pentru a deține control asupra banilor și a evita grijile inutile atunci când îți pierzi locul de muncă, este bine să ții un cont de economii în care să adaugi lunar o anumită sumă de bani. Stabilește suma care ești dispus să o economisești în fiecare lună și pune-o deoparte. Odată cu creșterea fondului de rezervă, vei căpăta mai multă libertate și mai multă siguranță. Astfel, vei putea acoperi cheltuielile neprevăzute și vei depăși mai ușor situațiile dificile. 

Dacă, totuși, ești copleșit de îngrijorările financiare, simți neliniște,  ai dificultăți de concentrare sau anxietate, atunci apelează la un specialist în apropiere de tine! Iar dacă observi că cineva drag are semne îngrijorătoare, recomandă-i să apeleze la un specialist! Gratuit. Confidențial. Aproape.