Poți îmblânzi depresia

Cum te simți azi, tinere?

Treci prin provocările adolescenței/vârstei? Te copleșesc gândurile sau ai impresia că nu te înțelege nimeni? Acestea pot fi semnele unei depresii. Să vorbești despre depresie nu este o rușine - dimpotrivă, este bine să cunoști semnele la care ar trebui să fii atent(ă). Asta te poate ajuta în cazul în care le observi la tine sau vrei să oferi sprijinul necesar unui prieten, coleg ori altei persoane apropiate care suferă.

Depresia este ca un câine negru care te urmărește peste tot, te acaparează și nu-ți dă pace.

Dar, vestea bună este că poți îmblânzi depresia, dacă ceri ajutor!

Știai că...

Scrisul într-un jurnal personal poate deveni un instrument valoros în lupta cu depresia pentru că îți oferă un spațiu sigur pentru a exprima ceea ce simți cu adevărat?

Să îți notezi gândurile poate părea o provocare, mai ales când te simți copleșit de emoțiile negative. Însă scrisul are multe efecte pozitive asupra creierului și a stării de bine, astfel poate deveni un obicei de mare ajutor pentru tine.

Cum să începi un jurnal personal? Urmează acești pași:

  1. Găsește un moment din zi în care te simți confortabil și asigură-te că ești într-un loc liniștit, unde te poți relaxa și te poți conecta cu tine însuți.
  2. Scrie ce simți, fără presiune - poate fi o propoziție scurtă sau câteva pagini.
  3. E important să te exprimi liber - menționează ceea ce te deranjează sau te face fericit.
  4. Dacă nu știi de unde să începi, gândește-te la o întrebare simplă: „Cum m-am simțit azi?” sau „Ce m-a făcut să zâmbesc?”
Scrierea în jurnal te va ajuta să explorezi noi perspective, iar ulterior, când vei analiza conținutul, vei înțelege că ai progresat.
Știai că...

Specialistul în sănătate mintală

Andrei Eșanu, explică pe scurt ce este depresia și cum o poți îmblânzi

Vrei să afli ce au răspuns oamenii la întrebările despre depresie?

În video-urile de mai jos mai multe persoane au fost întrebate dacă au avut depresie sau cunosc pe cineva care s-a confruntat cu această boală. Cum i-au susținut și ce consideră că ar trebui să facă în astfel de situații?

Vizionează aceste video-uri pentru a afla povestea Câinelui negru 

Uneori, este greu să-ți dai seama ce simți cu adevărat sau să explici prin ce treci.

Depresia se poate manifesta prin oboseală, tristețe sau o „ceață” care nu mai dispare. Pare înfricoșătoare, dar poate fi îmblânzită cu ajutorul potrivit.

E important să știi că nu ești singur(ă). Primul pas este să vorbești cu cineva despre ceea ce simți - poate un prieten bun, un membru al familiei sau un profesor în care ai încredere, iar împreună să căutați un specialist în sănătate mintală, pregătit să te ajute în mod profesional.

Combinând mai multe surse de sprijin, poți să tratezi mai ușor depresia.

Cere ajutor apelând la: 0 8008 0022